El mosquit tigre és originari del sud-est asiàtic i es va detectar a Catalunya per primera vegada l'estiu de 2004. Se'l reconeix per les ratlles blanques al cap, el cos i les potes.
El mosquit adult fa entre 2 mm i 10 mm. La presència del mosquit és molt molesta pel nombre elevat de picades que poden causar els exemplars femella adults. Aquest mosquit té la capacitat d'actuar com a vector (transmissor) d'algunes malalties, com les produïdes pels virus Chikungunya, Dengue i Zika.
Els ous i les larves viuen en petites basses d'aigua estancada, en àrees exteriors properes a la presència humana. Per això, la mesura més eficaç per evitar-ne la proliferació és eliminar els llocs amb aigua on creixen.
Ciència ciutadana per a investigar i controlar mosquits transmissors de malalties
Mosquito Alert és un projecte de ciència ciutadana cooperatiu sense ànim de lucre, coordinat per diferents centres de recerca públics. El seu objectiu és lluitar contra l’expansió del mosquit tigre i el mosquit de la febre groga, dues espècies de mosquit invasores que poden transmetre malalties globals com el Zika, el Dengue i la Chikungunya.
Amb l’app Mosquito Alert qualsevol persona pot notificar una possible troballa de mosquit tigre o de mosquit de la febre groga i dels seus llocs de cria a la via pública enviant una foto. La foto recull la posició GPS de la troballa juntament amb altra informació detallada. Un equip humà d’experts de la plataforma valida les fotos rebudes i n’identifica l’espècie. El resultat de la validació s’envia directament als participants i es publica un mapa des d’on es poden consultar i exportar totes les observacions rebudes des de l’any 2014 fins a l’actualitat.
Es proposa a la ciutadania que si detecten algun exemplar de mosquit, o punts d'acumulació d'aigua, facin una foto i l'enviïn a través de l'aplicació mòbil a la plataforma Mosquito alert.
L'aplicació dóna informació senzilla i clara per fer la foto i enviar-la.
Més informació